Olejek eukaliptusowy – czy warto go stosować?

0
11
Olejek eukaliptusowy – czy warto go stosować?

Eukaliptus to roślina o pozytywnych właściwościach i chyba nie ma osoby, która by o niej nie słyszała. Przede wszystkim wykazuje właściwości antybakteryjne, antyseptyczne, rozkurczowo, przeciwzapalne i doskonale odświeża ciało. Z eukaliptusa bardzo często wytwarzany jest olejek – najbardziej znana substancja eteryczna, która sprawdza się w aromaterapii. Sam olejek jest bezbarwny, o charakterystycznym zapachu, więc nikt nie powinien mieć trudności z jego rozpoznaniem.

Warto wiedzieć, że olejek eukaliptusowy otrzymujemy ze świeżych liści eukaliptusa – drzewa, które jest wiecznie zielone. Drzewo występuje pod licznymi nazwami i różni się ona w zależności od rejonu, w którym rośnie. Spotkać je można zarówno w Australii, jak i w Indiach, Europie oraz Afryce Południowej, przy czym głównym eksporterem olejku pozostaje Australia.

Aż trudno w to uwierzyć, ale początkowo olejek eukaliptusowy był niedoceniany. Uważano, że jego właściwością ograniczą się do aromaterapii. Dopiero z upływem czasu zaczęto doszukiwać się innych zastosować i dziś spróbujemy rozwiać wszystkie wątpliwości dotyczące tego produkty. Poniżej przedstawiamy, w jaki sposób można wykorzystać olejek eukaliptusowy.

Jak wykorzystać olejek eukaliptusowy?

Bez wątpienia olejek eukaliptusowy ma bardzo różnorodne właściwości i zastosowania. Jest pomocny między innymi przy chorobach układu oddechowego, ponieważ działa wykrztuśne i pomaga w udrażnianiu dróg oddechowych. Dzięki temu z powodzeniem może być stosowany przy kaszlu, bólu głowy, astmie, katarze i zapaleniu oskrzeli.

Olejek eukaliptusowy to także skuteczny pogromca bakterii, grzybów oraz wirusów. Działa przeciwobrzękowo, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Jest to produkt naturalny, więc można go stosować u dzieci. Ten wyjątkowy olejek to także składnik wielu preparatów odświeżających oraz odkażających jamę ustną (płyny i płukanki) oraz całe ciało.

Olejek eukaliptusowy – czy warto go stosować?
Warto także pokusić się o masaż z zastosowaniem olejku z eukaliptusa, gdyż jest on w stanie złagodzić cuda Prawidłowo wykonany masaż z dodatkiem olejku eukaliptusowego sprawi, że się zrelaksujemy i zapomnimy na chwilę o trudnościach dnia codziennego. Co więcej, wykazuje właściwości przeciwbólowe i kojące dla ścięgien oraz stawów. Oprócz tradycyjnego masażu, olejek jest stosowany także w bólach głowy oraz w bólach reumatycznych. Wystarczy wziąć kilka kropel olejku, posmarować bolesne miejsca, a następnie delikatnie je pocierać.

Olejek eukaliptusowy stosowany jest także w przypadku stanów zapalnych skóry. Stosując go regularnie można pomóc sobie w walce z trądzikiem, łuszczycą oraz grzybicą. To także świetnie rozwiązanie na oparzenia oraz trudno gojące się rany.

Może nawet nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale ten preparat to również skuteczny odstraszać na komary, pchły, wszy oraz wiele innych owadów. Jeśli dodatkowo rozpylimy go w domu, czy w mieszkaniu, to podziała jak naturalny środek dezynfekujący i ograniczy ilość unoszących się w powietrzu zarazków.

Domowe zabiegi z wykorzystaniem olejku

Olejek eukaliptusowy możemy zastosować również do wielu domowych zabiegów. Idealnym przykładem będzie między innymi do inhalacja, która polega ona na wdychaniu oparów olejku rozpuszczonego w gorącej wodzie. Z olejku eukaliptusowego można także przygotowywać płukanki do gardła i jamy ustnej. W tym przypadku przygotowujemy roztwór z pięciu kropli olejku na szklankę gorącej wody. Innym pomysłem na domowy zabieg z wykorzystaniem olejku jest relaksująca kąpiel. Wystarczy do wody w wannie dodać kilkanaście kropel olejku.
Poza tym możemy go wykorzystać jako bazę kremu dla każdego rodzaju cery, a w szczególności dla tej trądzikowej.

W jakich kosmetykach znajdziemy ten olejek?

Przede wszystkim to my sami możemy przyrządzać kosmetyki i zabiegi na bazie olejku eukaliptusowego. Jednak jeśli ktoś nie wierzy w swoje zdolności, lub po prostu nie chce mu się, to do wyboru mamy cały szereg gotowych specyfików. Olejek ten występuje między innymi jako składnik w środkach czyszczących, mydłach, dezodorantach oraz w niektórych kremach.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ