Czas na fasolkę szparagową!

0
2213
Czas na fasolkę szparagową!

Fasolka szparagowa cieszy się coraz większym zainteresowanie – zarówno odmiana zielona, jak i żółta nadaje się do gotowania na parze oraz podsmażania na patelni. Jednak sposobów na jej przyrządzenie jest wiele i warto spróbować każdego z nich, ponieważ ten produkt to skarbnicą witamin.

Jeżeli mimo wszystko nadal nie jesteś do tego przekonany, poniżej przedstawiamy główne powody, dla których właśnie fasolka szparagowa powinna znaleźć się w Twoim codziennym menu.

Fasolka szparagowa jest odmianą fasoli zwykłej i zalicza się do roślin strączkowych. Swoje korzenie ma w Ameryki Południowej i Północnej, a do Europy trafiła przez hiszpańskich żeglarzy. Jej najpopularniejszymi odmianami są fasolka żółta oraz zielona. Ze względu na swoje walory smakowe obie odmiany mają wielu zwolenników. Żółta fasolka szparagowa charakteryzuje się delikatniejszym smakiem, a zielona bardziej wyrazistym.

Obie są bogaty źródłem błonnika pokarmowego, czyli składnika pożądanego w dzisiejszych czasach, gdyż zagwarantują nam długotrwałe uczucie sytości i wspomaga procesy trawienia. Fasolka szparagowa z powodzeniem może być stosowana jako zamiennik ziemniaków oraz makaronu, nie dość że podniosą walory smakowe posiłku, to uczynią go o wiele lżejszym i zdrowszym. Warto wiedzieć, że w 100 gramach fasolki szparagowej jest zaledwie 20-30 kalorii. Przede wszystkim jej spożywanie zalecane jest osobom na diecie odchudzającej oraz tym, którzy szukają pomysłu na zdrowy posiłek.

Czas na fasolkę szparagową!

Osoby chore na cukrzycę powinny wzbogacić swoją codzienną dietę właśnie o fasolkę szparagową, szczególnie o zieloną odmianę, ponieważ zawiera niski poziom glikemiczny (IG 15). oznacza to, że po jej spożyciu, poziom cukru wzrasta bardzo powoli, a więc przez dłuższy okres poziom cukru utrzyma się na określonym poziomie i tym samym unikniemy nagłych napadów głodu. Co więcej, zielona fasolka szparagowa zalecana jest wszystkim ze skłonnością do niedokrwistości, gdyż dostarczy nam w odpowiedniej ilości witaminę B6, kwas foliowy oraz żelazo. Spożywając żółtą fasolkę szparagową wzbogacimy nasz organizm o odpowiednią dawkę potasu, który odpowiada za wydalanie produktów przemiany materii oraz fosforu.

Powodów dla których warto sięgnąć po fasolkę szparagową znajdzie się o wiele więcej. Na pewno na jej korzyść przemawia fakt, iż posiada w sobie witaminę C, więc wspomaga pracę nasze systemu odpornościowego. Znajdziemy tutaj również beta-karoten, który chroni nas przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników, a więc mamy szanse poprawić kondycję skóry oraz zmniejszyć ryzyka rozwoju choroby nowotworowej. Jej bogaty zestaw składników pozwala także wyregulować pracę układu krążenia. Jeśli będziemy ją regularne spożywać, to także pomoże nam w obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.

Jak widać, fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, ma same zalety. Ciężko tutaj doszukiwać się wad, dlatego warto wprowadzić ją do codziennej diety. Fasolka szparagowa jest dostępna o każdej porze roku. W sezonie można ja kupić świeżą, zaś poza sezonem śmiało możemy kupować ją w postaci mrożonek. Nie trzeba się też obawiać o to, że straciła swoje właściwości, a wszystko dlatego, że fasolka potrafi zachować większość ze swoich wartości odżywczych, w tym także utrzymuje się zawartość witamin z grupy B i wynosi aż do 90%.

Jak już wspomniane było wcześniej, można ją przygotowywać na wiele różnych sposobów. Najzdrowsza będzie ta przygotowana na parze z dodatkiem ziół i może pełnić rolę dodatku do obiadu lub kolacji. Najlepiej jeśli świeżo ugotowana fasolka szparagowa będzie lekko krucha. Jeśli przesadzimy z czasem gotowania, to będzie za miękka i straci na smaku. Co więcej, nie da się jasno określić, ile powinno się gotować fasolkę. Czas gotowania zależny jest od wielu czynników, w tym między innymi od jej gatunku oraz stadium wzrostu.

Na koniec jeszcze jedna ważna sprawa – nie należy spożywać surowej fasolki szparagowej!Zawiera w sobie fazynę – toksyczne białko roślinne, które może wywołać niepożądane dolegliwości. Zneutralizować je możemy dopiero podczas obróbki termicznej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ