Żywność liofilizowana- czym jest i co warto o niej wiedzieć

0
1858
Żywność liofilizowana- czym jest i co warto o niej wiedzieć

Czy zwracacie uwagę na to, w jak szybkim tempie pędzi czas? W dobie XXI tempo życia jest bardzo szybkie i co najgorsze, wcale nie zwalnia, lecz nadal pędzi, a my wraz z nim. Staramy się, jak tylko możemy, by zaoszczędzić go dla siebie jak najwięcej, bo tylko w ten sposób dane nam jest cieszyć się tym, co w życiu najpiękniejsze i najważniejsze.

Technolodzy żywienia wyszli jednak naprzeciw oczekiwaniom tych, którzy cenią każdą wolną chwilę i podjęli się opracowania żywności zwanej wygodną. Określenie ”żywność wygodna” wywodzi się od angielskiego wyrażenia ”convenience food” i kryją się pod nią produkty spożywcze, które nadają się bezpośrednio do spożycia po szybkim przygotowaniu.

Wprowadzenie do menu żywności wygodnej pozwala zaoszczędzić bardzo dużo czasu, jak również uzyskać określone i przewidywalne walory smakowe. Do żywności wygodnej zaliczyć można między innymi żywność liofilizowaną. Dawniej przeznaczona była przede wszystkim dla astronautów i wojska. Obecnie trend uległ zmianie i żywność liofilizowana cieszy się ogromnym zainteresowaniem również wśród osób, które nie mają czasu na przygotowywanie codziennych posiłków, a także wśród turystów oraz miłośników sportów ekstremalnych.

Żywność liofilizowana powstaje w wyniku liofilizacji – metody, która polega na usuwaniu wody z zamrożonego produktu poprzez sublimację, pomijając przy tym proces skraplania. Sam termin suszenia sublimacyjnego wydaje się być nowy, a tak naprawdę metoda utrwalania produktów termolabilnych (takich, które nie są odporne na ogrzewanie) stosowana jest w produkcji żywności już od 1938 roku. Proces liofilizacji można zaliczyć do innowacyjnych i bardzo zaawansowanych procesów technologicznych. Jego celem jest, by usunąć niemalże całą wodę z danego produktu żywnościowego. Tak niska zawartość wody (1-2%) w żywności liofilizowanej sprawia, że produkt się nie zepsuje. Jakby tego było mało, liofilizat pakuje się w szczelne i odporne opakowania, które pozwalają na przechowywanie pożywienia nawet przez długie lata w różnorodnych warunkach klimatycznych.

Żywność liofilizowana- czym jest i co warto o niej wiedzieć

Metodzie tej można poddać praktycznie każdy produkt, który zawiera w składzie wodę oraz składniki zaliczane do potocznie zwanej suchej substancji ( zaliczyć do nich można między innymi białka oraz tłuszcze). Świetnie nadają się do tego owoce oraz warzywa i to właśnie je można najczęściej spotkać w sklepach z żywnością liofilizowaną. Oprócz tego liofilizacji można poddać także grzyby, mięso oraz ryby. To jednak nie wszystko, gdyż liofilizaty można znaleźć także w kawach, sosach i daniach typu instant oraz mieszankach przypraw kuchennych.

Są jednak pewne ograniczenia, które z powodzeniem mogą nas powstrzymać przed liofilizacją żywności. Przede wszystkim chodzi tutaj o koszt przeprowadzenia całego procesu oraz zbyt dużą energochłonność. W procesie produkty zamrażane są do temperatury – 40˚C pod ciśnieniem atmosferycznym. Następnie konieczne jest przeprowadzenie próżniowej sublimacji lodu i dosuszyć produkt. Te wszystkie czynności niestety połączone w całość generują bardzo wysokie zużycie energii.

Mimo wszystko liofilizacja ma bardzo wiele zalet i z czystym sumieniem możemy ją nazwać jedną z najlepszych metod do utrwalania żywności. W skuteczny sposób zabezpiecza produkty przed zepsuciem, a przy tym nie tracą na wartości. Produkty poddane procesowi liofilizacji zachowują swoją wartość odżywczą, a wszystko dlatego, że nie dochodzi do istotnych strat witamin, substancji biologicznych czynnych (takich jak białka, węglowodany i tłuszcze) oraz składników mineralnych.

Nie tracą również na właściwościach organoleptycznych, zachowują pierwotny smak oraz aromat. Proces liofilizacji najczęściej wykorzystywany jest przez producentów żywności wegetariańskiej oraz przeznaczonej dla osób borykających się z celiakią, oraz cukrzyków. Co więcej, są lekkie i zajmują mało miejsca, więc można je ze sobą zabrać nawet na daleką podróż. Jednak nie ma co przesadzać z jej wykorzystywaniem, warto po nią sięgać w wyjątkowych sytuacjach tak jak właśnie w podróżach, a nie na zastępstwo codziennych posiłków.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ