Odchudzanie to tak naprawdę temat rzeka, o którym powstało bardzo wiele publikacji. Każdy, kto chociaż raz się odchudzał, doskonale wie, z jak ogromnym wysiłkiem i wyrzeczeniem to się wiążę. Często spotkać się można z tym że mimo dostosowywania odpowiedniego menu i rezygnacji z wielu produktów, efektów i tak nie widać. Dlaczego tak się dzieje? Bo kierujemy się, tym usłyszymy, zamiast poszukać informacji w sprawdzonych źródłach. Aby uniknąć tego błędu i sięgać po odpowiednie produkty, podpowiadamy, które z nich są zdrowe i sycące. Co więcej, nie jest to długa lista, ponieważ zawiera tylko pięć produktów, które dzięki swoim właściwościom pomogą nam w walce ze zbędnymi kilogramami.
1. Jajka
Może nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, ale jedno jajko zawiera w sobie tylko 75 kcal i aż 7 g białka wysokiej jakości. Warto po nie sięgnąć na przykład na śniadanie, gdyż pierwszy posiłek bogaty w białko przyśpiesza metabolizm. Co więcej, zwiększy uczucie sytości po spożytym posiłku, więc dłużej będziemy najedzeni i zrezygnujemy z podjadania przekąsek (często niezdrowych, wysoko przetworzonych). W żółtku jajka znajduje się także cholina, która wywiera pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy w naszym organizmie.
2. Jabłko
O walorach jabłek słyszy się coraz częściej i jest to produkt, po który warto sięgać nie tylko w trakcie odchudzania, ale również wprowadzić go na stałe do codziennej diety. Przede wszystkim jabłko ma niską kaloryczność, więc jeśli ktoś lubi podjadać, to jako przekąskę warto właśnie wykorzystać jabłko. Znajdziemy w nim dużą zawartość błonnika oraz wody, co sprawia, że reguluje się praca jelit oraz mamy zapewnione długotrwałe uczucie sytości.
Najwięcej dobroczynnych właściwości odżywczych znajdziemy w nieprzetworzonych jabłkach. Warto sięgać po produkty z upraw ekologicznych, które nie używają zbyt dużej ilości oprysków, gdyż tylko takie jabłko dostarczy nam potrzebnych składników. Co więcej, ważne, aby jabłka spożywać razem ze skórką, bo to w niej przede wszystkim znajduje się najwięcej wartości odżywczych.
3. Jogurt naturalny
Jogurt naturalny to przede wszystkim źródło dużej ilości wapnia, dzięki któremu mamy szansę wzmocnić kości. W połączeniu z innymi składnikami, które zawarte są w jogurcie, dzięki spożywaniu go, spowalniane są procesy tworzenia się tkanki tłuszczowej. W dodatku jest to produkt mało kaloryczny, więc można go spożywać w dowolnej ilości i na wiele różnorakich sposobów. Jogurt naturalny świetnie nadaje się do płatków śniadaniowych, można też dodać owoce lub bakalie. Z dodatkiem ziół i przypraw może być doskonałym i smacznym uzupełnieniem innych dań, sosów i sałatek. Z powodzeniem zastąpi śmietanę i majonez, które często dodawane są właśnie do sałatek. Gwarantuję, że smak przewyższy Twoje oczekiwania!
4. Owsianka
Owsianka to idealna propozycja na śniadanie, a wszystko dlatego, że dzięki niej na bardzo długi czas zaspokoimy głód i dostarczymy organizmowi składników, które pozwolą naładować ”akumulatory” na cały dzień. Owsianka jest bogata w błonnik, naturalną miotełkę, która oczyści organizm, wyreguluje pracę całego układu trawiennego oraz zapewni uczucie sytości na długo. Najlepiej jest ją spożywać właśnie w porze śniadania, gdyż to właśnie w tym czasie będzie przynosiła najlepsze rezultaty dla naszego organizmu. Tuż o poranku organizm najlepiej spala tłuszcz, a owsianka spotęguje efekty i szybciej pozbędziemy się zbędnych kilogramów. Nie trzeba jej spożywać samej, można wzbogacić posiłek na przykład miodem, bakaliami, bananami lub innymi owocami.
5. Migdały
Ostatnim produktem z naszej listy są migdały. Przyznam od razu, że jest to produkt, który zawsze można pod ręką, zwłaszcza jeśli mamy skłonność do podjadania. Z powodzeniem może nam zastąpić przekąskę i zapewni uczucie sytości na bardzo długi czas. Spośród wszelkiego typu orzechów, to właśnie migdały wyróżnia największa ilość składników odżywczych. Dzięki regularnemu spożywaniu można dostarczyć organizmowi między innymi witaminę E, magnez oraz wapń.