Koktajl z dynią – przepis

0
2542
koktajl z dyni

Koktajle z dynią są przepyszne, zwłaszcza gdy użyjesz aromatycznych przypraw, do których miąższ dyni bardzo pasuje. Możesz miksować dynie upieczoną lub ugotowaną, ale naprawdę bardzo dobra do koktajli jest dynia na surowo. Twardsze odmiany dyni nie wystarczy obrać, trzeba też pokroić na mniejsze kawałki. Poniżej znajdziemy przepis na koktajl z dyni, który naprawdę warto zrobić sobie oraz osobom najbliższy. Taki właśnie koktajl, jest nie tylko pyszny, ale również naprawdę bardzo zdrowy.

Koktajl z dyni – Składniki

  • 1 Szklanka miąższu z dyni (pokrojony w kostki; upieczony lub ugotowany)
  • 2 pomarańcze
  • 1 limonka (lub ½ cytryny; obrana, oczyszczona z błon i pestek)
  • 1 jabłko (bez ogryzka)
  • 1 marchewka (pokrojona w grube kawałki)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ¼ laski wanilii)
  • 1 Szklanka mleka kokosowego (lub innego mleka zwierzęcego lub roślinnego)

Opcjonalnie

  • ½banana (lub 1 łyżka miodu, albo kilka daktyli)
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta mielonego anyżu

Wszystko zmiksować w blenderze na gładką masę.

koktajl z dynia wlasciwosci dzialanie

Dynia – wyjątkowe właściwości miąższu dyni

Miąższ dyni zawiera duże ilości witamin i minerałów, a zwłaszcza cynku i potasu. Są one niezastąpione w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Wzmacniają układ odpornościowy oraz działają odkwaszająco na organizm. Zwalczają wolne rodniki i wspaniale działają też na cerę, wzmacniają jej strukturę, wygładzają i rozjaśniają. Do koktajli z dyni na surowo najbardziej pasują odmiany piżmowe, które mają mocno pomarańczowy miąższ. Im bardziej pomarańczowy miąższ dyni, tym większa zawartość karotenu oraz witaminy B1 i PP. Ale to nie wszystko. Dynie są małokaloryczne (mają tylko 28 kcal na 100g) oraz bogate w pektyny, sycą więc na długo. Dzięki wysokiej zawartości celulozy ułatwiają też trawienie, przyspieszają przemianę materii, zapobiegają otyłości i gromadzeniu się cholesterolu, a to czyni je idealnym posiłkiem przy odchudzaniu.

Koniecznie pamiętaj o pestkach dyni

Składnikiem koktajli mogą też być pestki dyni, są one źródłem witaminy E, cynku, naturalnych antyoksydantów, polecane zwłaszcza na uzupełnienie witamin i poprawę zarówno kondycji, jak i kolorytu skóry. Pestki smakują też jako posypka do koktajli, wówczas taki koktajl z dyni pijemy dłużej, gdyż musimy pogryźć pestki. Jest to wskazane ze względu na uwalnianie enzymów trawiennych.

Olej z dyni, aby zwiększyć wchłanialność witamin

Do koktajli z dyni możesz też dodać olej z pestek dyni. Zawartość tłuszczu w koktajlach pomaga wchłanianiu witamin, które się w nim rozpuszczają. Olej z pestek dyni tłoczony jest na zimno i oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też fitosterole, czyli substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki oraz zapobiegające odkładaniu się złogów cholesterolowych. Substancje zawarte w oleju z pestek dyni są niezbędne do budowy błon komórkowych i prawidłowej regeneracji komórek oraz podnoszą odporność organizmu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ