Jarmuż to bezkonkurencyjny lider zdrowej żywności. Szkoda, tylko że tak mało ludzi zdążyło docenić jego dobroczynne właściwości. Jarmuż dopiero zaczyna wchodzić na sklepowe półki i jest włączany do naszej codziennej diety. Jeszcze kilka lat temu w naszym kraju w ogóle nie mówiło się o jarmużu, więc nikt nawet nie doszukiwał się w nim prozdrowotnych właściwości. Co najwyżej przyciągał uwagę amatorów roślin ozdobnych, ponieważ faktycznie budową liści potrafi przyciągnąć wzrok. Nagle wszystko się diametralnie zmieniło, jarmuż stał się bardzo popularnym produktem i widać, że ludzie coraz chętniej po niego sięgają.
Jarmuż należy do jednej z najstarszych roślin kapustnych, co niektórzy określają go także mianem kapusty liściastej. Jego jadalną częścią są duże, pierzastodzielne liście występujące w różnej barwie. Po kolorze liści można poznać odmianę tego produktu i tak na targach oraz na sklepowych pułkach możemy spotkać jarmuż o liściach koloru jasnozielonego, zielonego, ciemnozielonego, fioletowego oraz fioletowo-zielono-brązowego.
Jakie właściwości posiada jarmuż?
Wszystkie warzywna kapustne są bogatym źródłem składników odżywczych. Jednak to właśnie jarmuż spośród nich wszystkich ma największy poziom potasu, beta-karotenu, wapnia, niacyny, żelaza, witamin A, B1, B2, C i E. W jarmużu znajdziemy również substancje biologicznie aktywne. Dzięki nim wykazuje bardzo szerokie właściwości prozdrowotne. Ponadto ma zdolność wiązania rodników nadtlenowych oraz wodorotlenowych, więc jest fenomenalnym antyoksydantem. Za sprawą chlorofilu się w nim znajdującego działa alkalizująco. Regularnie spożywając jarmuż, można podbudować swoją odporność, wyregulować ciśnienie krwi.
Na szczególne wyróżnienie wśród licznych składników jarmużu zasługuje sulforafan o właściwościach immunoregulacji. Sulforafan wykazuje także działanie ochronne na poszczególnych etapach procesu kancerogenezy. W jarmużu znajdziemy indolo-3-karbinol, składnik skutecznie hamujący wzrost oraz namnażanie komórek nowotworowych. Liście są także cennym źródłem błonnika, który wspomaga procesy trawienne oraz utrzymuje optymalny poziom glukozy we krwi.
W jaki sposób można go przygotować?
Po wymienieniu tak wielu wartości odżywczych chyba nikt nie zaprzeczy, że jarmuż jest potrzebny w naszej codziennej diecie. Zatem w jakiej formie go przygotować? Smak ma lekko gorzki, dlatego na początku co niektórzy mogą mieć opory przed jego spożywaniem. Do jego posmaku można się jednak przyzwyczaić. Na pewno nikt nie zmusi nas do spożywaniu samych liści. Istnieje wiele dobrych sposobów na to, by włączyć jarmuż do posiłków. Co więcej, w niektórych przypadkach, może nawet podnieść walory smakowe.
Jedno jest pewne – jarmuż jest warzywem wielozadaniowym, więc można go spożywać o każdej porze dnia. Rano na jego bazie można przygotować na przykład zielony koktajl. Doskonale będzie smakował, jeśli zmiksujemy go razem z bananem, jabłkiem, imbirem, sokiem z cytryny, siemieniem lnianym oraz wodą. Przygotowany w ten sposób koktajl dostarczy nam energii na cały dzień, więc również z większą efektywnością będziemy wykonywać swoje codzienne obowiązki.
Surowe liście można wykorzystać do przygotowania pysznych sałatek owocowo- warzywnych. Wystarczy na przykład wziąć kilka liści jarmużu, dodać do nich swoje ulubione warzywa oraz sos na bazie soku z cytryny i oliwy z oliwek. W ten sposób otrzymamy zdrową i pyszną sałatkę, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub kolacja.
Kolejna propozycja to zupa z jarmużem. Można z niego przygotować na przykład zupę krem lub po prostu dorzucić jarmuż do każdej zupy jarzynowej, którą gotujemy. Pod wpływem temperatury jego liście staną się miękkie.
Jarmuż można również blanszować, smażyć i gotować na parze. Ogromną popularnością cieszą się chipsy z jarmużu. To świetna propozycja dla osób, które lubią przekąski, ale tuczące i niezdrowe produkty chcieliby zamienić na coś zdrowego i lekkostrawnego. Ich przygotowanie jest proste, zajmie tylko kilka minut.
Zaczynając przygodę z jarmużem, warto najpierw sięgnąć po wersję mrożoną. Pod wpływem niskiej temperatury niwelowane jest odczucie goryczy warzywa na korzyść słodkiego posmaku. Wykonując dania z jarmużem w roli głównej, przepis powinien być tak opracowany, by zachować jak najwięcej z jego odżywczych właściwości.