Wegańskie ptasie mleczko z nasionami chia

0
94
Wegańskie ptasie mleczko z nasionami chia

Wegańskie ptasie mleczko z nasionami chia to propozycja dla osób, które dbają o swoją dietę. Składa się na nie między innymi mleko kokosowe, nasiona chia, bakalie ( w tym między innymi orzechy laskowe, daktyle, migdały oraz orzechy arachidowe) oraz masa czekoladowa. Jako całość otrzymujemy pyszną i zaraz zdrową słodką przekąskę, z której wykonaniem powinien poradzić sobie każdy. Przygotowanie wegańskiego ptasiego mleczka nie zajmuje dużo czasu, nie wymaga pieczenia. Zaliczyć go można do słodkości przygotowywanych na zimno, gdzie jedynie niektóre składnik trzeba podgrzać lub przegotować.

Podajemy przepis na tortownicę o średnicy 21 cm – około 10 porcji ciasta

Składniki:
½ szklanki orzechów laskowych (70 g)
½ szklanki migdałów (70 g)
¾ szklanki orzechów arachidowych (85 g)
½ szklanki suszonych daktyli (70 g)
puszka mleczka kokosowego (400 ml)
150 ml mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
2 łyżeczki agar-agar
4 łyżki nasion chia (40 g)
2 łyżki syropu klonowego
½ laski wanilii
¾ tabliczki gorzkiej czekolady (70 g)
1 średni granat (masa nasion: 120 g)

Przygotowanie spodu: Daktyle umieść na sitku i przepłucz je wrzątkiem. Następnie mocz je przez trzydzieści minut w gorącej wodzie. W międzyczasie zblenduj w blenderze na gładką masę orzechy i migdały. Dodaj do nich daktyl i dalej blenduj do momentu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Jeśli otrzymana masa będzie za mało kleista, dodaj 2-3 łyżki wody. Weź tortownicę o średnicy 21 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie uzyskaną wcześniej masę orzechowo-daktylową przelej do tortownicy i włóż do lodówki. Jeśli masy wyszło Ci za dużo, to z pozostałości możesz na przykład uformować bakaliowe kuleczki. Gdy je zrobisz, również schowaj do lodówki na kilka godzin.

Wegańskie ptasie mleczko z nasionami chia

Ptasie mleczko: Przechodzimy do wykonania ptasiego mleczka. Na początek weź mleczko kokosowe i wymieszaj je, a następnie przelej do rondelka z grubym dnem i podgrzej dodając nasiona wanilii oraz syrop klonowy. W międzyczasie rozpuść agar-agar w mleku migdałowym i gdy mleczko kokosowe już się zagrzeje, dodaj do niego rozpuszczony agar. Nie przestawaj mieszać do momentu, aż doprowadzisz masę do wrzenia. Wtedy zdejmij ją z ognia i odstaw na trochę, by mogła przestygnąć. Gdy zauważysz, że powoli zaczynać gęstnieć, dodaj nasiona chia i dokładnie wymieszać. Wyjmij z lodówki tortownicę z uprzednio przygotowanym spodem orzechowym i przełóż na nią właśnie przygotowaną masę.

Polewa: Pozostało nam już tylko przygotować polewę czekoladową. Aby to zrobić, rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Gdy czekolada się w całości rozpuści polej zżelowaną masę chia. Teraz weź granat i posyp nim przygotowane przez siebie ciasto. Ponownie wstaw do lodówki na minimum godzinę, by mogło się lepiej się ścisnąć.

Wartość odżywcza 1 kawałka

Wegańskie ptasie mleczko z nasion chia ma w sobie wiele walorów odżywczych. Wystarczy zjeść jeden kawałek, by dostarczyć organizmowi 294 kcal energii, 6,7 g białka, 23 g tłuszczu, 17,6 g węglowodanów oraz 4,5 g błonnika.

Ciekawostki:

Warto zwrócić uwagę na to, że migdały są bardzo dobrym źródłem witamin, wapnia, miedzi, magnezu oraz cynku.

Spożycie orzechów laskowych pozwala na to, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki witaminy E, jak również witamin z grupy B, wapnia, magnezu, żelaza oraz cynku. Co więcej, to właśnie dzięki orzechom laskowym nasz organizm otrzyma niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Syrop klonowy zalicza się do produktów wegańskich i zawiera w sobie bardzo dużo przeciwutleniaczy. Wykazuje on działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwbakteryjne. To także bogate źródło witamin oraz składników mineralnych. Dodatkowo, syrop klonowy jest produktem naturalnym, wolnym od sztucznych dodatków.

Nasiona chia zawierają optymalną dawkę kwasów Omega 3, Omega 6 oraz nienasycone trójglicerydy, które zmniejszają poziom cholesterolu. Oprócz tego, chia, to dobre źródło wapnia, błonnika, witamin, przeciwutleniaczy oraz minerałów. Charakteryzuje je także wysoka zawartość białka, mają go w sobie około dwudziestu procent.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ