Szpinak – smacznie i zielono

0
2309
Szpinak – smacznie i zielono

Już od przeszło kilku lat szpinak jest popularnym składnikiem różnego typu dań. Do niedawna jeszcze wielu osobom kojarzył się z nielubianym dodatkiem z dzieciństwa, do jedzenia którego próbowały nas przekonać mamy i babcie. Z biegiem lat jednak zmieniliśmy zdanie i większość z nas chętnie sięga po szpinak. Być może dlatego, że obecnie szpinak jest jednym z najpopularniejszych dodatków obok czosnku i ser feta. Co najważniejsze, świetnie smakuje w wielu wariantach i nie wymaga długiego przygotowywania.

O szpinaku tak naprawdę słyszy się różne opinie, jedni zachwalają, inni wskazują na wady nadmiernego spożywania. My skupmy się najpierw na tych dobrych aspektach i tutaj warto wspomnieć, że szpinak to idealny wybór dla osób, które stawiają pierwsze kroki w gotowaniu i dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki i smaczny obiad. Szpinak może być głównym składnikiem bardziej wymagających i wyszukanych potrawa, jak również pełnić rolę dodatku. Pomysłów na przygotowanie dań z tym wyjątkowym produktem jest wiele.

Szpinak świetnie sprawdzi się na przykład jako nadzienie do naleśników oraz pierogów. Można z niego przygotować sos, świeże surowe liście podawać można w sałatce, jak i w odżywczych koktajlach, wystarczy je zmiksować na gładką masę. Szpinak nadaje się również do przygotowania słodkości, w tym między innymi biszkoptu oraz popularnego w ostatnim czasie ciasta zielony mech. To oczywiście tylko kilka propozycji na wykorzystanie szpinaku, gdyż nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć swoje autorskie danie.
Szpinak to popularny składnik wielu diet, a w szczególności dla najmłodszych.

Dzięki badaniom, udowodniono że jest produktem bogatym w żelazo – składnik, którego organizm sam nie jest w stanie wyprodukować, a bez niego zdrowa dieta będzie niekompletna. Dlatego produkty zawierające żelazo są dla naszego organizmu wartościowe. Nie będziemy skupiać się tylko na zawartości żelaza w szpinaku, ponieważ bezapelacyjnie, zawiera go dużo, ale jak się okazuje, jest ono zupełnie nieprzyswajalne. Tę teorię udowodnili uczeni swoimi badaniami, a następnie opublikowali nam tego wyniki. To jednak nie wszystko czego dowiedli naukowcy, dzięki nim wiemy, że szpinak zawiera szczawiany, które dla ludzkiego organizmu są bardzo szkodliwe.

Szpinak – smacznie i zielono
Dzisiaj już mamy pewność, że tak naprawdę tylko niewielka ilość żelaza zawartego w szpinaku, wchłania się do naszego organizmu. Warzywo, którego jeszcze kilka lat temu dzieci unikały, zawiera szczawiany, a jego nadmierne spożycie może mieć fatalne skutki dla naszego zdrowia. Z drugiej strony szpinak to również źródło witaminy K (z resztą jak i spokrewnione z nim zielone warzywa liściaste), dzięki której można wyregulować krzepliwość krwi i wzmocnić strukturę kości – będą o wiele bardziej wytrzymałe i na dłużej pozostaną zdrowe.

Witamina K jest w szczególności ważna w diecie dzieci, więc nic dziwnego że mamy i babcie tak zachęcają maluchy do jego spożywania. Oprócz tego szpinak dostarczy nam witaminy E, witaminy C oraz wapnia. Z kolei ryboflawina, która także znajduje się w tym cudownym produkcie zapobiega migrenom. Co więcej, zielone liście szpinaku mogą pobudzić także rozwój mięśni, ponieważ zawierają w sobie roślinny steryd, który odpowiada za syntezę białek. Nie ma jednak z czego się cieszyć, żeby steryd ten zaczął działać, trzeba by było zjadać aż kilogram szpinaku dziennie, a to raczej niemożliwe..
Wnioski nasuwają się same – powinniśmy pamiętać o szpinaku i włączyć go do codziennej diety całej rodziny.

Spożywanie szpinaku zalecane jest wszystkim – dzieciom, młodzieży, osobom w średnim wieku oraz seniorom – wiek nie gra tutaj roli. Dla każdej grupy wiekowej niesie ze sobą pewne cudowne właściwości, a w szczególności zalecany jest seniorom. Udowodniono, że szpinak może redukować efekty związane ze starzeniem się i poprawić funkcjonowanie mózgu. Oczywiście nie należy przesadzać ze spożywaną ilością i do tej zasady powinniśmy się stosować nie tylko w przypadku szpinaku, lecz także innych produktów. Jednak biorąc pod uwagę jego wartości odżywcze, walory smakowe i wygląd, warto o nim pamiętać podczas zakupów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ