Już od przeszło kilku lat szpinak jest popularnym składnikiem różnego typu dań. Do niedawna jeszcze wielu osobom kojarzył się z nielubianym dodatkiem z dzieciństwa, do jedzenia którego próbowały nas przekonać mamy i babcie. Z biegiem lat jednak zmieniliśmy zdanie i większość z nas chętnie sięga po szpinak. Być może dlatego, że obecnie szpinak jest jednym z najpopularniejszych dodatków obok czosnku i ser feta. Co najważniejsze, świetnie smakuje w wielu wariantach i nie wymaga długiego przygotowywania.
O szpinaku tak naprawdę słyszy się różne opinie, jedni zachwalają, inni wskazują na wady nadmiernego spożywania. My skupmy się najpierw na tych dobrych aspektach i tutaj warto wspomnieć, że szpinak to idealny wybór dla osób, które stawiają pierwsze kroki w gotowaniu i dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki i smaczny obiad. Szpinak może być głównym składnikiem bardziej wymagających i wyszukanych potrawa, jak również pełnić rolę dodatku. Pomysłów na przygotowanie dań z tym wyjątkowym produktem jest wiele.
Szpinak świetnie sprawdzi się na przykład jako nadzienie do naleśników oraz pierogów. Można z niego przygotować sos, świeże surowe liście podawać można w sałatce, jak i w odżywczych koktajlach, wystarczy je zmiksować na gładką masę. Szpinak nadaje się również do przygotowania słodkości, w tym między innymi biszkoptu oraz popularnego w ostatnim czasie ciasta zielony mech. To oczywiście tylko kilka propozycji na wykorzystanie szpinaku, gdyż nic nie stoi na przeszkodzie, by stworzyć swoje autorskie danie.
Szpinak to popularny składnik wielu diet, a w szczególności dla najmłodszych.
Dzięki badaniom, udowodniono że jest produktem bogatym w żelazo – składnik, którego organizm sam nie jest w stanie wyprodukować, a bez niego zdrowa dieta będzie niekompletna. Dlatego produkty zawierające żelazo są dla naszego organizmu wartościowe. Nie będziemy skupiać się tylko na zawartości żelaza w szpinaku, ponieważ bezapelacyjnie, zawiera go dużo, ale jak się okazuje, jest ono zupełnie nieprzyswajalne. Tę teorię udowodnili uczeni swoimi badaniami, a następnie opublikowali nam tego wyniki. To jednak nie wszystko czego dowiedli naukowcy, dzięki nim wiemy, że szpinak zawiera szczawiany, które dla ludzkiego organizmu są bardzo szkodliwe.
Dzisiaj już mamy pewność, że tak naprawdę tylko niewielka ilość żelaza zawartego w szpinaku, wchłania się do naszego organizmu. Warzywo, którego jeszcze kilka lat temu dzieci unikały, zawiera szczawiany, a jego nadmierne spożycie może mieć fatalne skutki dla naszego zdrowia. Z drugiej strony szpinak to również źródło witaminy K (z resztą jak i spokrewnione z nim zielone warzywa liściaste), dzięki której można wyregulować krzepliwość krwi i wzmocnić strukturę kości – będą o wiele bardziej wytrzymałe i na dłużej pozostaną zdrowe.
Witamina K jest w szczególności ważna w diecie dzieci, więc nic dziwnego że mamy i babcie tak zachęcają maluchy do jego spożywania. Oprócz tego szpinak dostarczy nam witaminy E, witaminy C oraz wapnia. Z kolei ryboflawina, która także znajduje się w tym cudownym produkcie zapobiega migrenom. Co więcej, zielone liście szpinaku mogą pobudzić także rozwój mięśni, ponieważ zawierają w sobie roślinny steryd, który odpowiada za syntezę białek. Nie ma jednak z czego się cieszyć, żeby steryd ten zaczął działać, trzeba by było zjadać aż kilogram szpinaku dziennie, a to raczej niemożliwe..
Wnioski nasuwają się same – powinniśmy pamiętać o szpinaku i włączyć go do codziennej diety całej rodziny.
Spożywanie szpinaku zalecane jest wszystkim – dzieciom, młodzieży, osobom w średnim wieku oraz seniorom – wiek nie gra tutaj roli. Dla każdej grupy wiekowej niesie ze sobą pewne cudowne właściwości, a w szczególności zalecany jest seniorom. Udowodniono, że szpinak może redukować efekty związane ze starzeniem się i poprawić funkcjonowanie mózgu. Oczywiście nie należy przesadzać ze spożywaną ilością i do tej zasady powinniśmy się stosować nie tylko w przypadku szpinaku, lecz także innych produktów. Jednak biorąc pod uwagę jego wartości odżywcze, walory smakowe i wygląd, warto o nim pamiętać podczas zakupów.