Sok z kiszonej kapusty – zbawienne właściwości

0
117
Sok z kiszonej kapusty – zbawienne właściwości

Sok z kapusty kiszonej stał się bardzo cenionym produktem, a wszystko dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom. Poza tym zawiera niewielkość ilość kalorii, więc w szczególności polecany jest wszystkim, którzy się odchudzają – w 100 g znajduje się tylko 40 kcal. Ogólnie mówiąc, kapusta jest produktem wartościowym i można w niej znaleźć wiele wartości odżywczych. Kapusta jest produktem bogatym w witaminę C (jej największa ilość znajduje się w głąbie). Jedząc kapustę, możemy dostarczyć organizmowi witamin z grupy B, witaminy A, E, K oraz rutynę. Oprócz tego zawiera także znaczące ilości glutaminy oraz aminokwasu występującego w jelitach, który wykazuje właściwości przeciwzapalne.

Spożywając kapustę dostarczamy organizmowi indolo-3-karbinol lub I3C, który następnie jest przekształcany w DIM w jelitach. Indolo-3-karbinol zaliczamy do przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu, który dodatkowo bierze udział w detoksykacji wątroby. Co więcej, na podstawie badań opublikowanych przez BMC Gastroenterology w maju 2009 r. udowodniono, że DIM znajdujący się w soku z kapusty miał działanie przeciwrakowe in vivo i in vitro.

Dostarcza witaminy C

Pijąc sok z kiszonej kapusty, dostarczamy organizmowi witaminy C – niezbędnego produktu dla tkanki łącznej i mocny przeciwutleniacz. Przeciwutleniacze są to substancje pomagające w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami, które mogą prowadzić do uszkodzeń komórek.

Właściwości witaminy U z soku z kapusty

Jak uznaje medycyna naturalna, witamina U jest związkiem, który uzyskuje się z soku z kapusty i ma bardzo silne właściwości lecznicze. Podobnie jak czynnik X (doceniany za witaminę K2) Dr Price’a, został on zidentyfikowany jako S metylometionina (SMM).

Sok z kiszonej kapusty – zbawienne właściwości

W latach 1948-1950 dr Garnett Cheney, profesor medycyny w Stanford Medical School, przeprowadził kilka badań na zielonej kapuście. Jak one wskazywały, źródło SMM znajduje się właśnie w jej liściach. To jednak nie wszystko, gdyż dodatkowo wysunięto hipotezę wskazującą, że świeży sok z kapusty wywiera znaczący wpływ na wzrost szybkości gojenia owrzodzeń i ból żołądka, owrzodzeń jelit, refluks kwasu oraz wrzodów w przewodzie pokarmowym. Co więcej, może okazać się także przydatny w kontrolowaniu cukrzycy oraz podbudowaniu systemu immunologicznego.

Cenione źródło błonnika

Pijąc sok z kiszonej kapusty, można przyśpieszyć metabolizm w organizmie i wyregulować przemianę materii. Jeśli więc komuś marzy się zgubienie kilku kilogramów, to powinien często po niego sięgać. Dodatkowo błonnik daje uczucie sytości i sok z kapusty może być używany jako środek przeczyszczający, gdyż skutecznie zapobiega zaparciom.

Właściwości przeciwrakowe

Na temat właściwości antyrakowych kapusty przeprowadzono już wiele badań i jak do tej pory wszystkie potwierdziły teorię, że spożywanie surowej kapusty lub picie właśnie soku z kiszonej kapusty znacznie obniża ryzyko zachorowania między innymi na raka dwunastnicy, żołądka oraz jelita grubego.

Zwalcza pasożyty

Sok z kiszonej kapusty to naturalny lek na pasożyty. Najprościej mówiąc, pasożyty nie lubią go, więc stosując taką kurację pozbędziemy się ich raz na zawsze.

Pomaga w trawieniu

Po fermentacji sok z kapusty jest bogatym źródłem naturalnego kwasu mlekowego, który między innymi hamują wzrost niepożądanych bakterii jelitowych i sprzyjają rozwojowi tych dobrych bakterii. Dzięki temu uzyskany sok jest świetnym sposobem na leczenie chorób jelit i złego trawienia. W gruncie rzeczy już samo picie kwaśnego soku z kapusty przynosi korzyści i poprawia proces trawienia w organizmie.

O właściwościach leczniczych surowego soku z kapusty można mówić bardzo długo. Na uwagę zasługuje fakt, że proces fermentacji soku z kapusty, podwyższa jego mocne właściwości lecznicze wskutek dodania szczepów bakterii między innymi Leuconostoci i Pediococcus, enzymów oraz witamin i minerałów, które są produkowane przez mikroflorę jelit. Szczepy bakterii w kapuście kiszonej działają na zbliżonej zasadzie do antybiotyku, również niszczą wrogie organizmy chorobotwórcze, a dzięki temu zwiększa się odporność organizmu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ