Jaki olej kokosowy wybrać: rafinowany czy nie? A może bezzapachowy?

0
452

Najważniejsze jest, żeby wybrać dobry olejek. To sposób na sukces w pielęgnacji. Jednak nawet sięgając po najpopularniejsze rozwiązanie, stajemy przed dylematem. Czy lepszy będzie olej kokosowy rafinowany, czy nie?

Pielęgnacja jest skuteczna tylko, jeśli sięgamy po odpowiedniej jakości produkty. Kosmetyki dopasowujemy zawsze do swoich potrzeb, typu cery, rodzaju włosów. Podobnie sytuacja ma się w przypadku olejowania. Skoro naturalne olejki zastępują produkty pielęgnacyjne, to znaczy, że trzeba dopasować je do siebie i wybrać te najlepsze.

Wszyscy, którzy decydują się wykorzystać olejek kokosowy w codziennej pielęgnacji, stają przed dylematem, jaki jest najlepszy. Poniższe wskazówki powinny okazać się pomocne.

Olej kokosowy extra virgin – nieprzetworzony i nieoczyszczony olejek, który został wytłoczony na zimno z białego miąższu kokosa (tzw. kopry).

Przyjęło się, że zimnotłoczony olejek kokosowy, czyli właśnie ten w wersji extra virgin, jest najlepszy. Powodów jest kilka. Po pierwsze ma niesamowicie intensywny, kokosowy aromat. Po drugie zawiera najwięcej składników odżywczych. Jest bogaty w witaminy B, C, E i K oraz minerały (potas, magnez, cynk), a także niezastąpiony kwas laurynowy.

Nierafinowany olej kokosowy – olejek kokosowy, który nie został oczyszczony.
Rafinowany olej kokosowy – olejek kokosowy po rafinacji, czyli oczyszczeniu.

Który olejek kokosowy jest lepszy? Rafinowany czy nie? Zdecydowanie nierafinowany, ponieważ to w nim znajduje się więcej składników odżywczych. Trzeba pamiętać, że w procesie oczyszczania olej kokosowy pozbawiany jest nie tylko zanieczyszczeń, ale również znacznej części witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Rafinacja niestety zuboża olejek.

Z powyższymi rodzajami olejku kokosowego spotkamy się najczęściej. Do pielęgnacji polecany jest zdecydowanie olej kokosowy nierafinowany i tłoczony na zimno. Czy są jeszcze jakieś typy oleju z kokosa, pomiędzy którymi możemy wybierać?

Bezzapachowy olej kokosowy – przetworzony olej kokosowy, który pozbawiony został charakterystycznego zapachu, najczęściej w procesie rafinacji.
Olej kokosowy frakcjonowany – olejek kokosowy o większej stabilności i dłuższym terminie przydatności, który pozyskuje się w procesie hydrolizy i destylacji parą wodną.

To dobra opcja dla tych, którzy nie są zwolennikami kokosowego aromatu. Nie każdy lubi, kiedy jego ciało, dłonie lub włosy pachną jak świeżo zerwany z palmy kokos. Trzeba jednak pamiętać, że zarówno bezzapachowy olej kokosowy, jak i ten frakcjonowany, to wersje mocno przetworzone. Mają zdecydowanie gorszą jakość i są uboższe w składniki odżywcze. Za to chętniej wykorzystuje się je jako składniki kosmetyków ze względu na zwiększoną trwałość.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ