Dietetyka – co musisz o niej wiedzieć?

0
960
Dietetyka

Dietetyka to jedna z nauk medycznych zajmująca się zdrowiem i żywieniem pacjenta. Dietetycy określają wpływ choroby na stan odżywienia osoby oraz wpływ żywienia na wynik leczenia danej choroby. Omawia m.in. zasady żywienia, ocenę stanu odżywienia organizmu, podstawy profilaktyki chorób żywieniowych, kontrolę jakości żywności, psychologię żywienia, techniki gastronomiczne. Podstawy żywienia są ściśle związane z farmakologią i chemią żywności. Dieta ma ogromny wpływ na funkcjonowanie i zdrowie organizmu człowieka. Z tych powodów ważne jest, aby znać właściwy sposób odżywiania organizmu. Książki o dietetyce omawiają zagadnienia ogólne i szczegółowe z zakresu dietetyki. Idealnie nadają się zarówno dla studentów, dietetyków, jak i osób interesujących się zdrowym odżywianiem.

Prawidłowe żywienie człowieka

Dietetyka to w ostatnim czasie dynamiczna nauka o zdrowym i racjonalnym żywieniu. Rozwój cywilizacyjny przyniósł zmiany w technikach uprawy zbóż i warzyw, a także w przemyśle spożywczym i przetwórczym oraz hodowli zwierząt. W wyniku tych zmian coraz więcej osób cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe, a coraz więcej osób wymaga specjalnych diet. Zasady żywienia na wszystkich etapach rozwoju i życia człowieka powinny uwzględniać potrzeby i warunki zdrowotne wynikające z fizjologicznych zmian zachodzących w organizmie przez całe życie. Zrozumienie zasad prawidłowego żywienia ma pozytywny wpływ na rozwój noworodków, niemowląt, dzieci i młodzieży. Zaspokaja również odpowiednie potrzeby energetyczne i żywieniowe osób dorosłych, w tym kobiet w ciąży i karmiących piersią, w zależności od poziomu aktywności fizycznej i stanu fizjologicznego, a osobom starszym umożliwia wpływ na przebieg biologicznego starzenia się. Ważne jest także dostosowanie żywienia klinicznego w chorobach układu krążenia czy przy chorobach nerek.

Dieta dzieci i osób starszych

Dużym wyzwaniem dla dietetyków jest stworzenie zbilansowanej diety dla dzieci i osób starszych ze względu na specjalne potrzeby obu grup wiekowych, na podstawie podstawy dietetyki. W przypadku dzieci ważną osobą, która kształtuje ich optymalny rozwój i długoterminowe zdrowie, jest dietetyk. Pierwszy rok życia jest szczególnie ważny z punktu widzenia, ponieważ to właśnie w tym okresie narządy rozwijają się najintensywniej, zarówno pod względem masy, jak i rozwoju funkcji oraz w postaci procesów metabolicznych. Jeśli chodzi o dietę osób starszych, należy określić, jaki to jest wiek: wiek kalendarzowy wiek biologiczny. Wiek kalendarzowy to liczba przeżytych lat, natomiast biologiczny określa ogólną kondycję fizyczną i żywotność organizmu. Podsumowując, zarówno w przypadku dzieci jak i osób starszych, prawidłowe żywienie jest szczególnie ważne.

Studia z dietetyki

Wielu studentów i absolwentów dietetyki deklaruje, że nie ma zamiaru wykonywać zawodu. Ponadto nawet ci, którzy chcą zostać dietetykami, nadal tego nie robią. Dietetyka to niestety branża, w której napotykamy wiele trudności.

Publiczne zakłady opieki zdrowotnej praktycznie nie oferują pracy dla dietetyków, a właściciele klinik nie są chętni do zatrudniania nowych pracowników. Mają świadomość, że są to osoby, które po zdobyciu doświadczenia w pracy w ich biurze będą chciały mieć własny biznes. Innymi słowy – staną się konkurentami.

Scenariusz nie musi oczywiście być tak pesymistyczny. Niemniej jednak osoby gotowe zmierzyć się z programem nauczania i trudnościami pracy w zawodzie mogą znaleźć spełnienie zawodowe i interesujące dochody w dietetyce.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ