Dieta bezglutenowa – dla kogo?

0
427
Dieta bezglutenowa

Gluten to mieszanina roślinnych białek (gliadyny i gluteniny) występujących w różnych odmianach zboża. Można go znaleźć zatem w makaronach, pieczywie, kaszach, a także niektórych przetworzonych produktach spożywczych. Stanowi najczęściej, zaraz po mleku występujący alergen, a tolerancja pokarmowa tego typu może być bardzo groźna. Osoby uczulone na gluten korzystają najczęściej z diety bezglutenowej. Przygotowanie posiłków bez glutenu nie należy do najprostszych ze względu na brak łatwej dostępności niektórych produktów. Z pomocą przychodzi nam dieta pudełkowa na terenie Szczecina, która oferuje diety bezglutenowe dopasowane do potrzeb klientów. Sprawdź, kto może korzystać z takiego jadłospisu!

Kto powinien stosować dietę bezglutenową?

Podstawowym wskazaniem do przejścia na dietę bezglutenową jest nietolerancja glutenu, nadwrażliwość na gluten czy alergia na pszenicę. Alergicy skarżą się na różnorodne objawy, które występują po spożyciu produktów z zawartością glutenu. Do najważniejszych można zaliczyć bóle brzucha, nudności, wzdęcia i uczucie pełności, zaparcia oraz biegunki, jak również skurcze mięśni i bóle stawów. Po regularnym występowaniu objawów tego typu należy niezwłocznie wybrać się do lekarza, który zaleci stosowania diety bezglutenowej.

Dzięki usunięciu glutenu z jadłospisu można zmniejszyć proces zapalny i odbudować kosmki jelitowe, co poprawia przyswajanie składników odżywczych. Dieta pudełkowa Szczecin bez zawartości glutenu pomocna jest przy różnych chorobach autoimmunologicznych. Należy jednak pamiętać, aby stosować ją rozważnie i być pod stałą opieką lekarza. Dieta bezglutenowa jest bardzo restrykcyjna i wymaga wzmożonej kontroli w zakresie prawidłowości funkcjonowania organizmu. Dlatego też nie jest polecana osobom, u których nie żadne wskazania do wykluczenia glutenu. Stosowana również w celach odchudzających może przyczynić się do niedoborów pokarmowych, co prowadzi do anemii czy osteoporozy.

Jak wygląda dieta bezglutenowa?

Gluten jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym ze względu na określone właściwości,  czyli dużą rozciągliwość i kleistość. Dlatego też na diecie bezglutenowej należy zwracać uwagę na składniki produktów. Alergen może występować jako zagęstnik w wędlinach, serach, jogurtach, daniach mrożonych, słodyczach, chipsach, przyprawach, majonezach, ketchupach i sosach, a nawet w lekach. Aby nie musieć martwić się o składniki we wszystkich pokarmach warto skorzystać z odpowiednio zbilansowanej diety pudełkowej w Szczecinie. Wykwalifikowani dietetycy ułożą i przygotują jadłospis, biorąc pod uwagę nasze specyficzne zapotrzebowanie i indywidualne preferencje.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ