Czy kisiel jest zdrowy?

0
318
Czy kisiel jest zdrowy?

Kisiel to idealna przekąska – w porównaniu do innych słodyczy, które są dostępne na rynku, zawiera małą ilość kalorii i również jest słodki. Dostępny jest w wersji klasycznej oraz instant, co z pewnością przyda się osobom zapracowanym. Wystarczy go zalać wodą, a szeroki wybór dostępnych smaków gwarantuje, że produkt się szybko nie znudzi.

Teraz tylko pozostaje nam odpowiedzieć na pytanie – czy nadaje się do tego, by go włączyć do zdrowego jadłospisu?

Żeby odpowiedzieć na to pytanie, przyjrzyjmy się bliżej, co kryje za intensywną barwą i aromatem kisielu. Przeważnie każde opakowanie próbuje nas przekonać, że w środku znajduje się moc świeżego soku owocowego z dużą ilością witamin, które pozwolą na zaspokojenie minimalnego zapotrzebowania na wartość odżywczą. Jednak wystarczy obrócić saszetkę i przeczytać ukryty w rogu opakowania skład proszku, a szybko przekonamy się, że to, co próbuje nam wmówić producent, daleko odbiega od prawdy. Na sklepowych pułkach nie znajdziemy produktu, który zawiera tylko skrobię ziemniaczaną, owoce i w niektórych wariantach dodatek cukru.

Długość i jakość składników różni się w zależności od producenta. Mimo wszystko mają coś ze sobą wspólnego – znikomy procent owoców lub soku owocowego, dodatek konserwantów oraz barwników. Aby nadać odpowiednią barwę, wykorzystują między innymi koszenilę (barwnik, który uzyskuje się z suszonych owoców), kurkuminę oraz beta-karoten. W prawdzie są to barwniki pochodzenia naturalnego, o czym producenci bardzo chętnie nas informują na opakowaniach. Jednak wydaje mi się, że od produktu z widniejącymi owocami na opakowaniu oczekujemy czegoś więcej.

Co niektórzy producenci dodatkowo wzbogacają skład swojego produktu o syntetyczną witaminę C. Nie dajmy się jednak na to nabrać, bo to tylko chwyt marketingowy, który ma na celu zachęcić nas do zakupu. Witamina C traci przecież swoje właściwości w wysokiej temperaturze, więc gdy zalewamy proszek , automatycznie sprawiamy, że traci on dodane wartości.

Czego powinniśmy się wystrzegać przy wyborze kisielu?

Kupując kisiel, powinniśmy zwrócić większą uwagę, na to, co znajduje się w jego składzie. Robiąc zakupy w pośpiechu, zapominamy, jak ważne jest czytanie etykiet, które dostarczają nam cennych informacji. Najwyższa pora zacząć robić zakupy z większą świadomością i stojąc przed wyborem kisielu – sprawdzajmy jego skład. Przede wszystkim interesować nam powinno, czy zawiera w sobie syrop glukozowy, sztuczne aromaty i barwniki. Najłatwiej jest przestrzegać prostej i uniwersalnej zasady, która mówi, że im krótszy i jaśniejszy spis składników, tym produkt jest pewniejszy. Zalecam także unikać kisieli, które w swojej nazwie mają określenie ”o smaku”, ponieważ i tak nie znajdziecie w nim dodatku owocu, który został wymieniony. Poszczególne smaki uzyskiwane są między innymi poprzez wzbogacenie składu kisielu krokoszem, aromatami oraz koncentratem soku jabłkowego.

Podsumowując, możemy śmiało powiedzieć, że kupny kisiel jest produktem niepełnowartościowym. Mimo że zawiera bardzo mało kalorii, to są one po prostu puste. Jeśli ktoś z Was chciałby zjeść dobrej jakości kisiel, który dodatkowo będzie zdrowszy, to zachęcam do wykonania domowej wersji. Przepis nie jest skomplikowany, więc jestem pewna, że z jego wykonaniem, każdy sobie poradzi. Do kisielu w domowej wersji potrzebujemy jedynie soku owocowego, mąki ziemniaczanej oraz ulubionego słodu.

Czy kisiel jest zdrowy?

Nie pochłonie to dużo czasu, za to będziesz mógł spróbować bardzo pysznego kisielu. Sama świadomość tego, że przygotowania go samodzielnie już powinna być dla Ciebie powodem do dumy. Jednak nie zapominaj też o tym, że tego typu kisiel będzie miał wartości odżywcze dla Twojego organizmu i faktycznie poczujesz swój ulubiony smak, ponieważ jego walory smakowe są bezkonkurencyjne w porównaniu do kupnego kisielu. To jednak nie wszystko, ponieważ z czasem możesz zacząć modyfikować przepis. Do przygotowania kisielu możesz wykorzystać także świeże owoce, których w sezonie wiosenno-letnim jest pod dostatkiem lub mieszać ulubione smaki, by przygotować idealny deser dla siebie i swoich bliskich. Wszystko tak naprawdę zależy tylko od Twojej kreatywności…

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ